Η έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Michigan εξέτασε ενδελεχώς επί 12 χρόνια τις συνέπειες του γάμου στην αντικοινωνική συμπεριφορά, χρησιμοποιώντας δείγματα γενετικού υλικού από διδύμους και συγκεκριμένα από 289 ζεύγη δίδυμων αντρών κατά πολλά στάδια της ηλικίας τους.
Το συμπέρασμα ήταν πως οι άντρες που στα 17 και στα 20 είναι λιγότερο αντικοινωνικοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να παντρευτούν μέχρι τα 29 τους, οπότε και τα επίπεδα αντικοινωνικότητας μειώνονται κι άλλο σε σύγκριση με αυτών που μένουν ανύπαντροι.
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, ο γάμος επιδρά έμμεσα στο άτομο σε μεγάλο βαθμό, αφού αυξάνει την ικανότητα δημιουργίας δεσμών με άλλους ανθρώπους ή μειώνει το χρόνο που περνά κάποιος με… κακές παρέες.
Παράλληλα, όσο πιο επιτυχημένος είναι ένας γάμος, τόσο μεγαλύτερη είναι η βελτίωση στη συμπεριφορά ενός άντρα, μιας και οι παντρεμένοι νιώθουν ότι έχουν περισσότερα να χάσουν συνεχίζοντας την αντικοινωνική συμπεριφορά τους.
Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και τα αποτελέσματα προγενέστερων ερευνών, που έχουν καταλήξει στο ότι οι παντρεμένοι έχουν κι άλλα πλεονεκτήματα σε σχέση με τους ανύπαντρους, όπως καλύτερη υγεία, λιγότερη κατάθλιψη, αλλά και μακροβιότερο βίο…