Ενώ είναι αρκετά δύσκολο με τους σημερινούς ρυθμούς της καθημερινότητας να διατηρηθεί ένα σωστό διατροφικό πλάνο, υπάρχουν 5 απλοί τρόποι για τη διατήρηση της καλής καρδιακής υγείας:
1. Μείωση του κρέατοςΗ μείωση της κατανάλωσης κρέατος είναι ένας στόχος που αν επιτευχθεί ανοίγει καλό δρόμο για την καλή κατάσταση της καρδιάς, μιας και τα ζωικά προϊόντα με τα κορεσμένα λίπη πάνε χέρι-χέρι σε βαθμό επικινδυνότητας.
2. Μετρήστε τα λιπαράΣε όλες τις συσκευασίες προϊόντων αναγράφεται η περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά. Περισσότερα από 2 γραμμάρια δεν ενδείκνυνται για την καρδιά, ενώ καλό είναι να αποφεύγονται και οι τροφές που περιέχουν περισσότερο του 1 γραμμαρίου ανά 100 θερμίδες.
3. Ενδώστε στις φυτικές τροφέςΟι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά στα φυτικά προϊόντα βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ προστατεύουν τις αρτηρίες.
4. Έλεγχος του σωματικού βάρουςΆτομα με παχυσαρκία τείνουν να έχουν ροπή προς τις καρδιακές παθήσεις ακόμα και κατά 72% περισσότερο από άτομα με φυσιολογικό βάρος, οπότε ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η διατήρησή του αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην αποφυγή ασθενειών.
5. Ανταλλαγή πρωτεΐνηςΤο κόκκινο κρέας αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών, είναι όμως δυστυχώς πλήρες κορεσμένων λιπαρών, βλαβερών για την καρδιά. Η αντικατάστασή του με άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως το ψάρι, το κοτόπουλο και κάποια όσπρια, είναι κι αυτή μια ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό.Η αλλαγή διατροφολογίου μπορεί να γίνει χωρίς καμία επιβάρυνση στον παράγοντα γεύση, με τη βοήθεια συνταγών και καλά προετοιμασμένων γευμάτων.