Και πόσα εκατομμύρια άτομα ανά τον πλανήτη δε θα έσπευδαν να δοκιμάσουν οτιδήποτε θα παρείχε μια τέτοια ευκαιρία…
Η αναμφισβήτητα πολύπλοκη αυτή διαδικασία ίσως παραμείνει για πάντα ένα άλυτο μυστήριο, τον τελευταίο χρόνο όμως έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην κατανόηση της λειτουργίας της. Η επιστημονική ομάδα του Dana- Farber Cancer Institute περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία αντιστροφής της γήρανσης που πέτυχε σε ποντίκια στην επιθεώρηση «Nature».
Η μελέτη επικεντρώθηκε στα χρωμοσώματα που εδρεύουν στον πυρήνα των κυττάρων, και συγκεκριμένα στα τελομερή- τα “καπάκια” προστασίας που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων και τα οποία κονταίνουν με τα χρόνια, μέχρι που τα κύτταρα δεν μπορούν να ανανεωθούν.
Ο επικεφαλής Ronald DePinho και οι συνεργάτες του κατάφεραν να τροποποιήσουν το ένζυμο που ρυθμίζει τα τελομερή, γνωστό ως τελομεράση, και οι αλλαγές που παρατήρησαν ήταν εντυπωσιακές. Με μία τόνωση του ενζύμου, τα ποντίκια ήταν σε θέση να γυρίσουν πίσω στο χρόνο!
«Εκεί που περιμέναμε απλά μια επιβράδυνση ή σταθεροποίηση της διαδικασίας της γήρανσης, παρατηρήσαμε μια καταπληκτική αντιστροφή στα συμπτώματά της. Τα ποντίκια αύξησαν το μέγεθος του εγκεφάλου τους, βελτιώθηκε η νοητική τους δυνατότητα, ενώ αποκαταστάθηκε το τρίχωμα και η αναπαραγωγική τους ικανότητα», δηλώνει ο Δρ. DePinho στο BBC.
Βέβαια, γεγονός παραμένει πως αυτή είναι μια ιστορία για ποντίκια, της οποίας η πρόκληση επαλήθευσης θα είναι πολλαπλάσια στην περίπτωση των ανθρώπων, μιας και τα τελομερή συνδέονται άμεσα και με την εμφάνιση καρκίνων, ενώ πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες μπορεί να παρεμβαίνουν στη διαδικασία της γήρανσης.
Παρόλο που ο δρόμος για την κατανόηση της όλης διαδικασίας είναι μακρύς και ομιχλώδης, υπάρχουν επιστήμονες που ήδη δοκιμάζουν αντιγηραντικές θεραπείες σε ανθρώπους. Ο καθηγητής David Sinclair και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Harvard εργάζονται σε μια σειρά συνθετικών φαρμάκων, γνωστά σαν STAC (Sirtuin Activating Compounds) που αποδεδειγμένα επιτυγχάνουν την αποκατάσταση της υγείας και της θνητότητας των υπέρβαρων ποντικιών και τα οποία ήδη δοκιμάζονται σε ανθρώπους.
Ο καθηγητής Tim Spector του Πανεπιστημίου King του Λονδίνο, που επίσης εργάζεται επάνω στο ίδιο αντικείμενο, επισημαίνει πως ο στόχος δεν είναι η παράταση της ζωής, αλλά η παράταση της καλής υγείας.
Η έριδα ακόμα και στην επιστημονική κοινότητα έγκειται στις ηθικές προεκτάσεις και τα ανθρωπιστικά ζητήματα που προκύπτουν, καθώς η τεχνολογία μιας τέτοιας καινοτομίας μπορεί να μη είναι προσβάσιμη σε όλο τον πληθυσμό, παρά μόνο στους πλουσιότερους του κόσμου.